Wat een heerlijke dag vandaag om eens lekker de handen uit de mouwen te steken en te gaan klussen. Het stond al even in de agenda, maar vandaag mochten we voor het eerst zelf aan de slag bij André van Garage de Zwette.

Komt ie dan

Khan stond al een paar dagen bij de Zwette en André had de dozen met onderdelen inmiddels klaar staan. Het zijn allemaal originele Mercedes onderdelen geworden. Die zijn ietsje duurder, maar gaan veel langer mee dan namaak.

De onderdelen

Ook lag er een prachtige nieuwe uitlaat klaar. Ja… onder deze bus moet er toch echt eentje van wel 6 meter!

Nadat we alles goed bestudeerd hadden kwam André al aanzetten met een zandstraler. Tijd voor de beestjes om de roest aan te pakken! We moesten maar even kijken of deze zandstraler nog werkte. Super vriendelijk natuurlijk dat we de ruimte en tijd krijgen om hier aan onze eigen bus te werken.

Na wat straalzand op te hebben geveegd kwam de grote test. Helaas werkte de zandstraler niet goed genoeg. Grote stofwolken, maar weinig resultaat. Niet getreurd, er was een betere optie! Even later kwam André met een soort rubberen ronde tandenborstel op luchtdruk aan. Dat werkte een stuk beter, de vonken vlogen er af en toe vanaf. Er was wel een kleine kanttekening, we moesten er voorzichtig mee zijn want als we langs een scherp randje zouden komen vlogen de rubberen nopjes er zo vanaf. Het was dan wel een wegwerpborsteltje, maar toch fijn als we er niet meerdere nodig zouden hebben voor vandaag!

Heel voorzichtig gingen we de eerste plekjes te lijf. Dit was eigenlijk best leuk! En helemaal niet zo moeilijk.

Weg met die roest!

Na een uurtje of 3 hadden we alle zichtbare plekken aan de buitenkant gehad. Het resultaat was mooi om te zien: vieze bruine plekken maakten weer plaats voor glanzend metaal.

Ook onder een knipperlichtje zat een grote roestplek verstopt

Op sommige plekken was de roest al zo diep ingetrokken dat er gaten tevoorschijn kwamen. Daar worden later plaatjes opgelast.

Gaatjes

André deed tenslotte nog even een keuring of we het allemaal goed hadden gedaan. Op een paar plekken moest iets meer worden weggeschuurd, maar het zag er allemaal prima uit. Een kleine verrassing wachtte nog op ons achter de kentekenplaat. Daar kwamen hele gaten in de deur tevoorschijn!

Als laatste stap moest er Noverox op de behandelde plekken worden gesmeerd. Dit is een stinkend goedje dat roestvorming tegengaat. Het gaat een chemische reactie aan met roestige metalen oppervlaktes om deze vervolgens te beschermen. Het wordt binnen een paar minuten helemaal zwart.

Noverox op de geschuurde plekken.

Toen was de tijd op voor vandaag en hebben we Khan veilig achtergelaten bij de Zwette. André gaat de komende week alle onderdelen monteren en een laagje grondverf over de kale plekken heen spuiten. De uiteindelijke laklaag zullen we pas in de lente aanbrengen, als het warmer is en we ook klaar zijn met de rest van onze plannen.

One thought on “Proest wat een Roest”

  1. Nounou…. er is gister veel roest weggewerkt, was ietsiepietsie 😉 meer dan jullie dachten als ik het goed begrijp maar nu deskundig verwijderd. Top dat het zo kan in de garage en alle medewerking daar gegeven word.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *