Als ik denk aan ‘route du soleil’ stel ik me een zonovergoten weg naar het zuiden van Frankrijk voor. Meestal is dat ook zo. We waren deze keer echter getuige van de zeldzame keer dat het ‘Route du pluie’ was. Kan ook weer van de bucket list.

Ons hoor je overigens niet klagen. Het wordt nogal warm in onze bus als de zon schijnt. Wij hebben geen airco, maar arko. Voor wie niet bekend is met de term: alle ramen kunnen open.

We rijden steeds zuidelijker en verruilen regen voor de zon. Halverwege de middag komen we aan op camping ‘Le vieux Vallon’. Deze camping hadden we van tevoren geboekt en dat was maar goed ook. Alle campings in het dorp bleken volgeboekt. Net als in Nederland gaan veel Fransen vanwege corona in eigen land op vakantie. De camping ligt op een prachtige plaats. Dat betekent wel steil de heuvel op met onze bus en manoeuvreren op een smalle camping. Maar we staan!

We zijn naar de Ardèche gereden, omdat Vaisha goede jeugdherinneringen aan het kanoën in deze streek heeft. In 25 jaar is er echter veel veranderd. In het hoogseizoen is dit nu een druk bezocht gebied. We maakten een kanotocht van 24km. Toegegeven een beetje spannend, want ik had nog nooit eerder een kanotocht gemaakt.

De basisregels: links peddelen is naar rechts varen en rechts peddelen is naar links varen. Harder peddelen in stroomversnellingen en mocht je toch omslaan handen op de borst kruisen en op je rug drijven met voeten voor je uit. Ohja en bereid je voor op ‘le dent noir’. De meest uitdagende stroomversnelling van het hele stel. D’accord? Eeeh oui… ?

Gelukkig ging ik met een zeer ervaren kanoër op pad! We doorstonden alle stroomversnellingen glansrijk. We peddelden zelfs zo snel vooruit dat we 1,5 uur te vroeg op het eindpunt aankwamen. Gelukkig was er een terras waar we op de bus terug konden wachten. Wat goed is om rekening mee te houden: neem lunch mee. Net als veel water en zonnebrand. Op de kano zit een ton gebonden waar je je spullen in kunt stoppen zodat ze droog blijven.

Deze kanotocht over de Ardèche is zeer de moeite waard! Je kunt regelmatig stops maken op strandjes en de rivier voert je langs prachtige kloven en groene bergen.

Eenmaal terug op de camping maakten we ons klaar om uit eten te gaan in Vallon pont d’Arc bij restaurant L’Espousse. Reserveren is noodzakelijk. Hier maakt een jonge kok met veel passie prachtige gerechten met lokale en biologische producten klaar. Gezond en lekker dus!

Morgen rijden we naar de kloof van Gorges du Verdon. We hebben genoten van ons verblijf in de Ardèche!

2 thoughts on “Van de regen in de drup: route du soleil”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *