Vier maanden voor onze reis hadden we een tafel bij Hiša Franko gereserveerd. Dit restaurant staat op nummer 36 van de top 50 ’s werelds beste restaurants. En foodies als we zijn wilden we hier natuurlijk ontzettend graag eten! Mocht je het leuk vinden om meer van Hiša Franko te zien kijk dan op Netflix Chef’s table seizoen 2, aflevering 5.

Het restaurant ligt op een prachtige locatie net buiten Kobarid. Bij aankomst zagen we dat het personeel kostuums droegen die hintten naar de Sloveense natuur en de lokale keuken waar mee gewerkt wordt. We namen plaats voor een aperitief met uitzicht op de Sloveense bergen. Ieder personeelslid stelde zich aan ons voor en vertelde opgewekt dat na heel veel regen de zon eindelijk weer scheen!

Na het aperitiefje werden we naar onze tafel begeleid. Ook het interieur van het restaurant is afgestemd op de filosofie van Hiša Franko.

Het personeel licht toe dat de coronapandemie heeft doen beseffen dat niets voor lief genomen kan worden. Het restaurant steunt met hun menu de boeren in de Soca vallei, omdat deze het nog altijd zwaar hebben. Toen het restaurant dicht moest, besloot Hiša Franko het roer om gooien en een nieuw menu te maken. Dit menu heet daarom ‘reincarnation’.

De eerste gerechten worden toegelicht door Ana Roš, de chef van het restaurant. In 2017 is zij uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld. Het is een energieke, vrolijke en spontane vrouw. Vaisha had een bijpassend wijnarrangement. Je kunt kiezen uit lokale Sloveense wijnen of internationale wijnen. Aangezien er geen halve glazen werden geschonken besloot ik af en toe een glas te bestellen.

We hebben nog nooit zo lekker gegeten. De lokale producten maken de gerechten ontzettend smaakvol en de combinaties zijn uniek en onverwacht. Denk bijvoorbeeld aan bijenwas-ijs. Het personeel is zo professioneel dat er van alles om je heen gebeurt, maar je merkt hier niets van.

Na het eten verplaatsen we ons weer naar een ander terras. We nemen hier nog een whiskeysour cocktail die door barman Miko zelf ontwikkeld is. Omdat het personeel het kaasplankje vergeten is, krijgen we alsnog een enorme plank met kaas en vlees ter compensatie. Ook komt Miko, van origine uit Zuid-Afrika, gezellig bij ons zitten met een bijzondere schnaps uit de regio en wisselen we verhalen uit. Miko wil ook nog even snel een kijkje in onze bus nemen.

Het is inmiddels al laat, maar we kunnen het niet laten om toch even de wijnwinkel binnen te lopen 😍. Met twee Sloveense wijnen en speciaalbiertjes op zak lopen we terug naar onze bus. Een fantastische avond om niet meer te vergeten!

5 thoughts on “Een onvergetelijk avondje uit: Hiša Franko”

  1. Heel bijzonder zeg! Leuke ervaring. En kon je nog wel terugrijden of was Laris de Bob🤣 En wat vond Miko van de bus? 😍

    1. We hebben op de parkeerplaats bij het restaurant geslapen! Miko was erg onder de indruk van onze bus en zei dat hij hoopte zijn vriendin over te kunnen halen ook zo’n reis te maken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *